Kahve Nasıl Üretilir?

Kahvenin Üretim Aşamaları

Kahvenin İşlenmesi
Kahve Seçimi
Kahvenin Kavurulması
Kahvenin Harmanlanması

Kahvenin Harmanlanması

Sadece tek cinsten kahve çekirdeği ile yapılacak kahve genellikle tercih edilmez. En iyisini elde edebilmek için çeşitli kalite ve cinsten bazı kahveler karıştırılarak harmanlama yapılması gerekir.

Kahvenin Kavrulması

Kavurma işlemi ile çekirdeğin aroması ve tadı ortaya çıkar. Kavurma işleminde çekirdeği oluşturan maddeler ısınır ve şekil değiştirirler, çekirdek tanesi şişerek ıslaklığını kaybeder. Kahve tanesi nemi kaybederken ağırlığının %20'sini kaybeder ve %60 oranında hacim kazanır.

Kavurma dereceleri

Kahvenin İşlenmesi

Ürünler toplandıktan sonra kahve aşağıdaki iki yöntemle işlenebilir.

Kuru Yöntem

Naturel kahve üretim yöntemidir. Ayıklama, meyvelerin elektekten geçirilmesi, güneş altında kurutma ve temizleme aşamalarından oluşur.

Islak Yöntem

Arıtılmış kahve üretim yöntemidir. Yüksek kalite ürün elde etmek için tercih edilen yöntemdir.
Temizleme, suya bastırma, meyve kabuğunun soyulması evrelerinden oluşur.

Kahve Seçimi

Çok önemli bir aşamadır. İyi bir seçme işlemi ile iyi kahve elde etme imkanı artar.
Seçme işlemi şöyle kıstaslara göre yapılır;
Orjinal vatanı, ekim alanı yüksekliği, elekten geçirilme durumu, tanelerin yoğunluğu vs...

Robusta

Coffea Canephora

Robusta Arabica'nın tersine meyve verme zamanları düzensizdir ve 11 ay gibi bir sürede yetişir. Sarımsı kahverengi çekirdeklerden oluşup Arabica'ya göre daha fazla kafein içerir. Çevre şartlarına daha dayanıklı olduğu için üretimi daha ucuz ve kolaydır.

Meyvenin olgunlaşma zamanı : 11 ay
Yetişme sıcaklığı: 18 - 27 C
Yetişme Yüksekliği: 0 - 600 m
Kafein Oranı: % 1.7-3.5
Dünya Üretimi: Toplam üretimin %30'uRobusta'dan oluşur.

Arabica

Coffea Arabica

Arabica her yağmur döneminden sonra açar ve 9 ay gibi bir sürede yetişir. Yeşilimsi sarı çekirdeklerden oluşup Robustaya göre daha az kafein içerip tadı daha aromatik ve lezzetlidir.

Meyvenin olgunlaşma zamanı : 9 ay
Yetişme sıcaklığı: 17-23 C
Yetişme Yüksekliği: 800-2000 m
Kafein Oranı: % 0.8- 1.7
Dünya Üretimi: Toplam üretimin %70'i Arabica'dan oluşur.

Mükemmel Kahve Nasıl Yapılır?

  1. Üretim tarihi: Kahvenin üretim tarihi başlangıç noktamız. İyi bir ambalaj olsa dahi her ürünün bir dayanma süresi var bildiğiniz gibi.
  2. Kahve Miktarı: İyi bir kahve için doğru ölçekte kahve kullanmanız gerekiyor. Bir kupa kahve için önerilen ölçek bir yemek kaşığı kahvedir.
  3. Kahve çekirdeği alın: İyi bir kahve içmek istiyorsanız kahvenizi taze öğütülmüş kullanmak en doğru olan yöntem. Bunun için kahvenizi çekirdek olarak satın alıp, kendi kahve değirmeninizde öğüterek kullanmanız size en iyi sonucu verecek.
  4. Saklama Koşulları: Kahvenizin ambalajını bir kez açtıktan sonra kahveyi iyi muhafaza etmeniz gerekiyor çünkü nem ve yüksek sıcaklık kahvenin başlıca düşmanlarıdır. Kahvenizi buzdolabında saklamayın bunun yerine hava geçirmez bir kapalı kapta saklayın ve iki hafta içinde tüketin.
  5. Kaliteli Su: Kahvenizin aromasını en iyi şekilde almak istiyorsanız kaliteli su kullanmalısınız.
  6. Kahve makinesi: Kahve makinenizi ayda bir kez temizlemeniz iyi bir kahve elde etmenize yardım edecektir.

Kahve Tarımı

Yayılması

Uzun yıllar boyunca Araplar tarafından gizlenen kahve tarımı, batılı ülkelerin çeşitli yollaradan edindikleri kahve fidanlarını tropikal bölgelerde gerçekleştirdikleri başarılı denemelerden sonra yaygınlaşmıştır. Günümüzde üretimin büyük kısmı Güney Amerika'da gerçekleşmektedir.
Doğada bir çok türü olmasına rağmen, tarımı yapılarak yetiştirilen kahve türleri Coffea Arabica (Arabika) ve Coffea Robustadır (Robusta).

Yetiştiği Bölgeler

Kahve, yengeç ve oğlak dönencesi arasındaki tropikal iklime sahip bölgelerde yetişebilmektedir.

Kahve Üreten Ülkeler

Yetiştiği iklim itibari ile Brezilya, Kolombiya, Meksika, Vietnam, Endonezya, Etiyopya başlıca kahve üreticileridir.

Kahve Çekirdeği

Kahve meyvesinin içinde iki adet çekirdek bulunmaktadır. Bunların birbirine bakan tarafları düz dış kısımları yuvarlaktır. Bu çekirdekler kahve tarımında kullanılacak ise kabuklarından ayrılmazlar.
Kahve meyvesinden zaman zaman çift yerine tek çekirdek çıkabilir, bu "peaberry" olarak isimlendirilir.