Kahve Meyvesi

Kahve meyvesi renk şekil büyüklük gibi fiziksel benzerlikleri nedeniyle kahve kirazı olarak da adlandırılır. Kahve meyvesi olgunlaştıktan sonra 14 gün içinde çürümeye başlar, bu nedenle düzenli kontrol gerektirmektedir.

Kahve Çiçeği

Beyaz renkli, güçlü ve hoş kokuya sahiptir. Kahve çiçeği açtıktan sonra bir kaç saat içinde solup meyve oluşumuna geçmektedir.

Kahve Ağacı

Tropik bölgede yetişebilen, boyu 10 metreye kadar ulaşabilen bir ağaçtır. 40 yıl boyunca meyve verebilmektedir.

Kahve Nedir?

Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.

Espresso Con Panna

Bir Espresso çeşididir.
Macchiato gibi ama süt köpüğü yerine çırpılmış krema ileyapılır.
İtalyanca'da kremalı espresso anlamına gelir.

Macchiato

Bir Espresso çeşididir.
Normal espresso üzerine 1 kaşık (15 ml) süt köpüğü.
Caffè macchiato ve espresso macchiato olarakta bilinir.

Ristretto

Bir " Espresso " çeşididir.
Normal espressonun 25 ml’ye indirgenmiş hali olduğundan çok güçlüdür.

Espresso

Çok ince çekilmiş, 93-96 derece ısıtılmış su ile yüksek basınç uygulanarak yapılan bir kahve türüdür.
40-50 ml kahve 75 ml’lik fincanda servis edilir.
Espresso diğer kahve türlerine göre daha fazla kafein içerir.
Bir İtalyan spesiyalitesidir.

Kahvenin Tarihteki Yolculuğu

  1. Etiyopya
    9. yüzyılda Çoban Kaldi, kahve çekirdeğinin keçiler üzerindeki canlandırıcı etkisini fark etti.
  2. Yemen
    Afrika'dan gelen kabileler ile tanıştı. İlk olarak kahve bahçeleri oluşturuldu, kavrulup içecek haline getirildi. 16. Yüzyıla kadar tarımsal üretimi Araplar tarafından yüzyıllar boyu gizli tutuldu.
  3. Suriye – Mısır – İran – Anadolu -  Hindistan
    Mekke'ye gelen hacılar sayesinde tanındı ve yayıldı.
  4. İstanbul
    1554 yılında ilk kahvehane Tahtakale'de açıldı. 1630 yılında İstanbul'da 55 kahvehane ve 100 kahve satıcısı vardı.